2021 is dedicated to the user - adding all the features an advanced user needs.

external radio issues with rtl-sdr and ic756p2

iz1fks
Posts: 9
Joined: Sun Mar 14, 2021 1:50 pm

external radio issues with rtl-sdr and ic756p2

#1

Unread post by iz1fks »

Hello,
I'm using a RTL-SDR as panadapter on my ic-756p2.

I have found several anomalus behaviour with External radio mode:

1) zoom level rest each time frequency is changed by radio vfo, the zoom level should be competely independent.
2) RADIO=>SDR setting is not recognised, I'll expect that with this setting the frequency in SDR is tracked by the radio, but this happen only when SDR=>Radio is enabled. Tracking mode is not clear to understand. It looks like the only one mode is available now.
3) every time the sdr is stopped, the software need to be closed and opened agian, otherwise the setting of sdr in panadater mode is not recognised
4) moving the radio vfo refresh of the spectrum is not smooth, this happen only when track mode is enabled

version 3.0.27
73 de Phil,iz1fks

User avatar
PD3LK
Posts: 319
Joined: Thu Aug 06, 2020 10:36 am

Re: external radio issues with rtl-sdr and ic756p2

#2

Unread post by PD3LK »

How did you connect the RTL to the Icom? (on it's IF output?)
In that case you must only tune the Icom as a external radio and leave the RTL fixed on the IF freq.

iz1fks
Posts: 9
Joined: Sun Mar 14, 2021 1:50 pm

Re: external radio issues with rtl-sdr and ic756p2

#3

Unread post by iz1fks »

PD3LK wrote:
Mon Apr 26, 2021 10:53 pm
How did you connect the RTL to the Icom? (on it's IF output?)
In that case you must only tune the Icom as a external radio and leave the RTL fixed on the IF freq.
Yes, rtl-sdr is tuned on the IF.

User avatar
m3ghe
Posts: 101
Joined: Sat Aug 08, 2020 2:58 pm
Location: Bedford
Contact:

Re: external radio issues with rtl-sdr and ic756p2

#4

Unread post by m3ghe »

iz1fks wrote:
Tue Apr 27, 2021 5:13 pm
PD3LK wrote:
Mon Apr 26, 2021 10:53 pm
How did you connect the RTL to the Icom? (on it's IF output?)
In that case you must only tune the Icom as a external radio and leave the RTL fixed on the IF freq.
Yes, rtl-sdr is tuned on the IF.
Is the External Radio options set to IF Output?
if output.JPG
Martin
m3ghe
IO92sc
G-QRP club 6129

iz1fks
Posts: 9
Joined: Sun Mar 14, 2021 1:50 pm

Re: external radio issues with rtl-sdr and ic756p2

#5

Unread post by iz1fks »

[/quote]

Yes, rtl-sdr is tuned on the IF.
[/quote]
Is the External Radio options set to IF Output?

if output.JPG
[/quote]
Yes, of course

iz1fks
Posts: 9
Joined: Sun Mar 14, 2021 1:50 pm

Re: external radio issues with rtl-sdr and ic756p2

#6

Unread post by iz1fks »

performed further tests with version 3.0.26, same issues, just a difference with Radio=>SDR option.

At the startup the right frequency (IF frequency) is not set to the RTL-SDR.

Behaviour on the spectrum not fluid when changing frequency in the rig if the cat tracking is active

73 de Phil

Post Reply