Page 1 of 1

Synching frequency with transmitter

Posted: Thu Nov 05, 2020 11:12 pm
by User3106
I use a Kenwood TS-480 as the transmitter in conjunction with SDR Console. Works great. I am unsure and confused about how to synch the two frequencies. They are very close but other hams have commented about me not being squarely on frequency. Unlike older versions of SDR Console, 3.0.25 I don't believe allows for this correction. Please correct me if I'm wrong. Note, I'm not using the IF output from the rig; I share the antenna with a relay.

So I thought I'd use the rit control on my rig. Again, if there's a better way to do it, please let me know.
Screenshot 152350 show SDR Console tuned to 15.0 MHz WWV. You can see the signal is a bit low.
Screenshot-2020-11-05-152350.png
So I adjusted the rit on my rig to to show -0.089 and the signals now line up.
Screenshot-2020-11-05-152143.png
I assume the rit value report is in Hz. So when I go to make a contact, the logic escapes me. Should I keep the rit at -0.089 or place it at +0.089?

Thanks for your help!

Hank/ke0cu

Re: Synching frequency with transmitter

Posted: Fri Nov 06, 2020 9:23 am
by jdow
That is hard to answer. Let's examine the setup. You have two pieces of equipment involved and neither are locked to GPS. The RSP1 error is "easy" and might be solvable in this configuration with a conventional PPM setting. Then you have the ham rig's error to deal with. You might be OK with a simple ppm adjustment with the rsp1 since RX and TX tracking is what you want. (And calibrating the transceiver may involve more annoyance than you might want to deal with.)

{^_^}

Re: Synching frequency with transmitter

Posted: Fri Nov 06, 2020 4:33 pm
by User3106
So how do I make a simple ppm adjustment? I believe that should suffice.

Re: Synching frequency with transmitter

Posted: Fri Nov 06, 2020 5:34 pm
by m3ghe
User3106 wrote:
Fri Nov 06, 2020 4:33 pm
So how do I make a simple ppm adjustment? I believe that should suffice.
Start the RSP1 and in the Home tab click on Calibrate, then in the panel that opens make your adjustment.
calibrate rsp1a.png

Re: Synching frequency with transmitter

Posted: Fri Nov 06, 2020 6:22 pm
by User3106
Thank you M2GHE, for showing me that. I believe that will work. 73

Re: Synching frequency with transmitter

Posted: Fri Nov 06, 2020 9:59 pm
by m3ghe
It will work.