2021 is dedicated to the user - adding all the features an advanced user needs.

Synching frequency with transmitter

User3106
Posts: 9
Joined: Tue Oct 27, 2020 5:02 pm

Synching frequency with transmitter

#1

Unread post by User3106 »

I use a Kenwood TS-480 as the transmitter in conjunction with SDR Console. Works great. I am unsure and confused about how to synch the two frequencies. They are very close but other hams have commented about me not being squarely on frequency. Unlike older versions of SDR Console, 3.0.25 I don't believe allows for this correction. Please correct me if I'm wrong. Note, I'm not using the IF output from the rig; I share the antenna with a relay.

So I thought I'd use the rit control on my rig. Again, if there's a better way to do it, please let me know.
Screenshot 152350 show SDR Console tuned to 15.0 MHz WWV. You can see the signal is a bit low.
Screenshot-2020-11-05-152350.png
So I adjusted the rit on my rig to to show -0.089 and the signals now line up.
Screenshot-2020-11-05-152143.png
I assume the rit value report is in Hz. So when I go to make a contact, the logic escapes me. Should I keep the rit at -0.089 or place it at +0.089?

Thanks for your help!

Hank/ke0cu

jdow
Posts: 297
Joined: Mon Aug 10, 2020 8:17 pm

Re: Synching frequency with transmitter

#2

Unread post by jdow »

That is hard to answer. Let's examine the setup. You have two pieces of equipment involved and neither are locked to GPS. The RSP1 error is "easy" and might be solvable in this configuration with a conventional PPM setting. Then you have the ham rig's error to deal with. You might be OK with a simple ppm adjustment with the rsp1 since RX and TX tracking is what you want. (And calibrating the transceiver may involve more annoyance than you might want to deal with.)

{^_^}

User3106
Posts: 9
Joined: Tue Oct 27, 2020 5:02 pm

Re: Synching frequency with transmitter

#3

Unread post by User3106 »

So how do I make a simple ppm adjustment? I believe that should suffice.

User avatar
m3ghe
Posts: 86
Joined: Sat Aug 08, 2020 2:58 pm
Location: Bedford
Contact:

Re: Synching frequency with transmitter

#4

Unread post by m3ghe »

User3106 wrote:
Fri Nov 06, 2020 4:33 pm
So how do I make a simple ppm adjustment? I believe that should suffice.
Start the RSP1 and in the Home tab click on Calibrate, then in the panel that opens make your adjustment.
calibrate rsp1a.png
Martin
m3ghe
IO92sc
G-QRP club 6129

User3106
Posts: 9
Joined: Tue Oct 27, 2020 5:02 pm

Re: Synching frequency with transmitter

#5

Unread post by User3106 »

Thank you M2GHE, for showing me that. I believe that will work. 73

User avatar
m3ghe
Posts: 86
Joined: Sat Aug 08, 2020 2:58 pm
Location: Bedford
Contact:

Re: Synching frequency with transmitter

#6

Unread post by m3ghe »

It will work.
Martin
m3ghe
IO92sc
G-QRP club 6129

Post Reply